Startsida / Inlägg

Nu bjuder vi in läsarna till redaktionen!

av Ehsan Fadakar

Först och främst: Välkommen in!

Varje dag läser 2,9 miljoner svenskar Aftonbladet. Det är fler läsare än någonsin och något Lars Johan Hierta knappt kunnat drömma om när han grundade tidningen 1830.
Aftonbladet är i dag en del av svenskarnas vardag. Och med den mobila revolutionen hänger vi numera med överallt hela tiden – på bussen, på fotbollsläktaren och i sängen när du lägger dig och när du vaknar.
Aftonbladet engagerar rekordmånga och så ska det förbli. Som Nordens största tidning och Sveriges självklara nyhetskälla känner vi ett stort ansvar för att berätta om, förklara och då och då försvara vår journalistik. Och möjligheterna att diskutera med våra läsare har aldrig varit större. Vi gör det redan varje dag i Aftonbladets kommentarsfält, på twitter och Facebook. Men det räcker ibland inte. I dag lanserar vi därför vår nya redaktionsblogg. Vi vill fortsätta utveckla Aftonbladet till den öppna och sociala nyhetskällan vi ska vara. Aftonbladet leder den den digitala utvecklingen inom journalistiken i Sverige – och kanske i hela världen. Läsarna har därför ännu större krav på oss och hjälper oss ständigt att bli bättre. Och vi har stor respekt för våra läsare. Utan er – ingenting. Öppenhet är något vi efterfrågar från de makthavare vi granskar – och därför är det naturligt att Aftonbladet följer den regeln. Därför öppnar vi nu dörrarna och bjuder in er till redaktionen.

Varje dag kommer vi att berätta om den journalistik Aftonbladet producerar, står för och försöka sätta detta i ett sammanhang. Vi kommer att förklara varför vi namnpublicerar en person och inte en annan eller bjuda på snabba intervjuer med medarbetare som varit med om något annorlunda. Berätta om Aftonbladets historia. Våra läsare kommer att få lära känna olika beslutsfattare på Aftonbladet som gärna berättar om alla steg innan en “nyhet” blir en artikel i Aftonbladet. Men kanske viktigast av allt, här kommer vi att svara på vanliga frågor från vanliga läsare och då och då debattera journalistiken i kommentarsfältet eller i “live-debatter”. Vi lovar en “personlig” touch på bloggen. Vi ska bjuda på oss själva utan att bli för “privata”.

Bloggen kommera att i första hand drivas av Aftonbladets redaktionsledning som du hittar till höger. Men många fler medarbetare kommer att bidra med intressanta och transparenta inlägg om det dagliga livet på Aftonbladet och den journalistik vi producerar.

Skärmavbild 2013-06-14 kl. 11.54.33

Aftonbladets chefredaktör och vd Jan Helin har redan en blogg – men kommer att medverka även här i rollen som publisher.

Varför är det viktigt med öppenhet mot läsarna på Aftonbladet, Jan Helin?

– Aftonbladet ska vara Sveriges mest engagerande nyhetskälla och mötesplats för alla som gillar att vara uppdaterade. Kvällstidningsjournalistik väcker känslor och berör, läsarna vill ofta diskutera med oss och få höra hur det egentligen gick till när vi gjorde ett avslöjande eller få svar på hur vi tänkt kring en viss publicering som kanske fått kritik eller blivit omdebatterad.

– Jag tror att det nya medielandskapet skapat ett intresse för hur medier fungerar och ett behov av att få diskutera saker som nyhetsvärdering. Journalistiken stärks och utvecklas av det.

Vad hoppas du på att bloggen ska att bidra med?

– Att vår journalistik öppnar för dialog. Öppenhet och att läsarna får ta del av den fantastiska och energifyllda miljö där Aftonbladet skapas varje dag. Ett välkomnande in att hänga med oss helt enkelt.

Vad kommer vi INTE få läsa om i bloggen?

– Vet inte faktiskt. Det känns mer spännande att inte bestämma sig för ett svar på de frågan nu. Men självklart kommer vi inte att röja källor eller bryta mot pressetik i redaktionsbloggen.

Vad är det bästa med att jobba på Aftonbladet?

– Kollegorna. Det är ett fantastiskt gäng som i dag är Aftonbladet. Sveriges mest spännande redaktion som med nyfikenhet och hjärta utvecklar Aftonbladet i en helt ny tid. Om vi lyckas med redaktionsbloggen kommer läsarna att få lära känna en hel del av dem.

Du har ju redan en egen blogg, varför ska jag läsa den här?

– Jag kommer att fortsätta att publicera mina söndagskolumner där och använda den när jag vill ge en bakgrund till publiceringar vi gör, kommentera våra affärsmässiga resultat eller kommentera något i medielandskapet jag vill ge min syn på som publisher för Aftonbladet. Den nya bloggen ska du läsa för att du får lära känna en hel rad kollegor och deras dagliga arbete.

De närmaste dagarna kommer vi låta Aftonbladets redaktionsledning presentera sig själva här på bloggen. Och vi hoppas på många frågor om Aftonbladet och vår journalistik.

Med det sagt: Välkommen in och hjälp oss att bli ännu bättre.

/Ehsan Fadakar

Chef för sociala medier och redaktör för Välkommen in!
Twitter: @ehsanfadakar

aftonbladet stšrre Šn nŒgonsin

  • Tjänstgörande redaktörer: Joakim Ottosson , Stefan Sköld och Elvira S Barsotti
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB