Startsida / Inlägg

Lena Mellin – en del av Aftonbladet sedan 1985

av Ehsan Fadakar
lenamellin

Vad gör du på Aftonbladet?

– Jag är för närvarande chef för vår samhällsredaktion och det har jag varit ända sedan 1985. Men det kommer snart att ändra sig, jag kommer att få en efterträdare i höst då vi dessutom utökar redaktionen med en reporter. I dag heter mina medarbetare Anette Holmqvist, Pär Karlsson och Josefin Karlsson.

– Därutöver är jag också politisk kommentator och kolumnist. Det innebär att jag skriver nyhetskolumner om politik och att jag skriver en krönika varannan söndag.

– Ett tredje område som jag ägnar min arbetstid och en del av kvällarna åt är att jag är ställföreträdare för Aftonbladets chefredaktör Jan Helin i hans egenskap som ansvarig utgivare. Varannan vecka är det jag som är samtalspartner och fattar beslut i löpande publicistiska beslut. Jag sköter också våra kontakter med Pressombudsmannen och Pressens opinionsnämnd.

– En fjärde arbetsuppgift är att vara redaktionellt ansvarig för textarkivet, vårt kollektiva minne. Det är viktigt att det är lätt att söka i det och att det fungerar.

Vad kommer du att blogga om?

– Jag kommer mest att blogga om olika publicistiska beslut, exempelvis om varför vi namnger vissa brottslingar men inte andra.
Vägledande för våra publicistiska beslut är Pressens etiska regler som finns på po.se för den som vill fördjupa sig i den regelsamlingen.

Ditt bästa minne från din tid på Aftonbladet?

– Jag har oerhört många fina minnen från Aftonbladet och det borde jag ju ha eftersom jobbat här i mer än trettio år.
Det bästa med jobbet är att man får lära sig något nytt nästan varje dag och den strukturomvandling som mediebranschen går igenom just nu är både fascinerande, spännande – och lite skrämmande.
– Några roliga enskildheter var när jag avslöjade innehållet i Kjell-Olof Feldts memoarer utan att ha läst en rad. Den innehöll sprängstoff på sin tid och förlaget var jättesurt. De skickade ett kravbrev på 60 000 kronor. Andra roliga minnen är när jag och Carl Bildt klättrade upp på taket till riksdagshuset och fick en utskällning av riksdagens säkerhetschef. Bildt skulle fotograferas där, fotografen stod på marken.
– Samt alla valrörelser och mina hemliga middagar med Göran Persson.

Vad gör du när du inte jobbar?

– Jag sköter mitt hus och trädgård, mina båtar, min mammas sommarställe och umgås med min mamma som bor på ett äldreboende.
Jag reser också en del tillsammans med kompisar och läser intressanta böcker. De ointressanta för respass efter högst 60 sidor, livet är för kort för att läsa det som är ointressant.
– Jag motionerar inte (utom i trädgården), jag går aldrig på bio och tittar mycket sällan på tv.

Vem skulle jag du med dig till en öde ö, varför?

– Dit skulle jag ta med mig Herr Padda och hoppas att det finns nät i närheten så att jag både kan larma om mitt prekära läge och surfa runt på intressanta sajter tills jag blir räddad.

 • Tjänstgörande redaktör: Hans Österman
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB