Startsida / Inlägg

Varför skriver Aftonbladet så ofta om kungahuset?

av Lena Mellin
lenakungahuset

Många läsare undrar varför Aftonbladet har ett så stort fokus på kungahuset.
Lena Mellin, ställföreträdande utgivare, svarar och förklarar.

1.) Kungen är Sveriges statschef och en samlande symbol för landet.
Hans konstitutionella plikter är få, statschefen öppnar riksdagen varje höst, han leder informationskonseljerna med regeringen på Slottet och han är ordförande i Utrikesnämnden, ett riksdagsorgan som träffas en handfull gånger per år, också de mötena äger rum på Slottet. Övriga ledamöter är seniora företrädare för riksdagspartierna. Statsministern och utrikesministern deltar också i mötena.
Kungens övriga makt är informell, det vill säga han skapar sin egen maktsfär genom sina offentliga åtaganden. Ett av kungens stora intressen är miljö och klimat.
Han har också viktig för Sveriges export. I samband med statsbesök följer ofta en stor näringslivsdelegation som kungen, och drottningen, agerar dörröppnare för.
Givetvis är det intressant att beskriva en person som har så pass stort inflytande över Sverige som Carl XVI Gustaf har.

2.) Inte bara kungen utan hela kungafamiljen är viktiga opinionsbildare. Drottning Silvia har använt sin ställning för att bland att lyfta fram vården av demenssjuka och kampen mot barnfattigdomen. Hon grundade Silviastiftelsen som bland annat utbildar sjukvårdspersonal i demensvård, vilket fått många äldreboenden att vidareutbilda personalen.
Hon har också grundat World Childhood Foundation som arbetar för barns rätt till en trygg barndom och bättre levnadsvillkor för barn som lever i utsatta miljöer över hela världen.
Kronprinsessan Victoria och prins Daniel har fokuserat på hälsa om ungdomar. De delar bland annat ut pengar via Kronprinsessparets stiftelse. Victoria är beskyddare för ett otal verksamheter bland annat Nordens Ark, Riksförbundet för rörelsehindrade barn och ungdomar, Riksförbundet Sveriges lottakårer. Riksförbundet sällsynta diagnoser, Stockholms stadsmission och Astrid Lindgrens barnsjukhus.
Prins Carl Philip ägnar sig åt lite sportigare aktiviteter och är beskyddare för bland annat Kungliga motorbåtsklubben, Svenska rallyt, Svenska veteranförbundet Fredsbaskrarna och Volvo ocean race.
Prinsessan Madeleine är beksyddare för bland annat Childhood, där hon också jobbar, och för Min stora dag.
Givetvis är det intressant att skriva om personer som använder sin ställning för att aktivt påverka situationen i Sverige i dag. Även om de gör det från en position som inte är den vanliga.

3.) Kungafamiljen har ett privatliv och det skriver vi sällan om. Men de har också en plats i offentlighetens ljus som vi vanliga kanske förknippar med privatlivet. Victoria och Madeleines bröllop, prinsessan Estelles dop och prinsessan Lilians begravning är exempel på det.
Den typen av ceremonier har genom den kungliga historien alltid varit publika tillställningar och har förblivit det in i våra dagar. Av tradition, men också för att kungafamiljen har valt det.
Att visa upp sig, att ställa upp på ett timslångt program i SVT varje år, att bjuda till en halvprivat sfär är inte bara ett sätt för kungafamiljen att skaffa sig den opinionsbildande ställning de har.
Det är också ett sätt att säkra ett fortsatt stöd för monarkin. Den dag kungafamiljen stänger in sig på Slottet och visar upp sig ett par dagar om året kommer stödet för det nuvarande statsskicket att minska rejält.
Vi, och då menar jag inte alla utan de flesta av oss, gillar fest, fina klänningar och rörande tal. Därför skriver Aftonbladet även om den delen av kungafamiljens aktiviteter.

Lena Mellin på Twitter.

Hovbloggen på Aftonbladet – med Jenny Alexandersson.

 • Tjänstgörande redaktör: Hans Österman
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB