Startsida / Inlägg

Lars Johan Hierta ler i sin himmel

av Fredrik Lindén

Tack till dig som läser det här. Du är nämligen en av tre miljoner svenskar som läser Aftonbladet varje dag. Det är en magisk gräns för ett mediehus, var tredje svensk tar del av Aftonbladets journalistik – varje dag.

Aldrig har så många läst Aftonbladet under vår snart 183-åriga historia. Det visar våra nya räckviddssiffror som blev officiella idag och som du hittar under aftonbladet.se/siffror

Jag är säker på att vår grundare Lars Johan Hierta ler stort i sin himmel. Och att han är en aning förundrad. Vad hände egentligen?

Det lilla nyhetsbladet som startade 1830 i opposition mot den auktoritära kungamakten. I liten upplaga, men nog så giftig och farlig för de styrande, med sina liberala idéer. Aftonbladet censurerades och drogs in gång på gång.

Lars Johan Hierta var både modig och envis och till slut gav kungamakten upp. En stor seger för yttrandefriheten och den sköra, men spirande demokratin i Sverige.

När www.aftonbladet.se startade 1994 hade Aftonbladet 1,4 miljoner dagliga läsare. I dag har den siffran mer än fördubblats. Vårt flaggskepp – papperstidningen – är fortfarande Sveriges största betalda dagstidning med drygt 840 000 dagliga läsare.

Vad som har tillkommit och utvecklats under de senaste åren är de digitala kanalerna: sajten, mobilen och surfplattan. TV på nätet där du i rörlig bild och ljud tar del av nyhetshändelser på plats och i realtid, våra nyheter som du får genom bland annat Facebook och Twitter. Genom chattar och live-rapportering där du som läsare kommer i kontakt med oss journalister direkt.

I dag läser vi nyheter på ett helt annat sätt än för bara tio, femton år sedan.

Vi nöjer oss inte med att vänta till papperstidningen kommer ut. Vi slår på mobilen när vi väntar på bussen eller står i kassakön, för att se om något har hänt. Eller surfar in ett par minuter på sajten när vi har en paus på jobbet. Eller kopplar av med surfplattan på stranden och tar del av dagens tidning, fast i digital form.

Vi är alltid uppdaterade, var vi än befinner oss.

Att nå ut med våra nyheter till så många som möjligt är för oss journalister den starkaste drivkraften. Att vara den största nyhetskällan och mötesplatsen innebär också annonsintäkter. Det är en förutsättning för att producera god journalistik. Ju fler mediehus som det går ekonomiskt bra för desto bättre för alla. Då ökar mångfalden inom journalistiken, vilket i sin tur stärker oss som medborgare, samhället och demokratin.

Att göra livet lite enklare, Sverige lite bättre och världen lite mer begriplig. Det är vår uppgift och vi gör det tillsammans med dig.

Så tack! Tack för att du läser oss!

Fredrik Lindén, informationschef

 • Tjänstgörande redaktör: Hans Österman
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB